اجرای قطعات فرهاد لغو شد
به درخواست پوران گلفام، اسفندیار منفرد زاده و شهیار قنبری؛

پس از گذشت دو روز از اعلام جزئیات این برنامه ابتدا افسانه عابدین وکیل پوران گلفام (همسر فرهاد) با ارسال پیامی به هنرمندانی که قرار بود در این رویداد آثار فرهاد را بازخوانی کنند واکنش نشان داد و بعد از آن هم حسین عصاران وکیل شهیار قنبری و اسفندیار منفردزاده با انجام شدن این اجرا مخالفت کرد.
سامان کرم پور (برگزارکننده): پذیرفتیم مانند فرهاد، نیمی از درآمد را به خیریه بدهیم
ایده اولیه بزرگداشت فرهاد در روز سالمرگش به واسطه انتشار کتاب «چون بوی تلخ خوش کندر» به ذهنمان رسید؛ کتابی به نویسندگی وحید کهندل و چاپ نشر ماهی. در این کتاب داستانها و روایتهای متنی و تصویری جذابی وجود داشت که دوست داشتیم در این رویداد هم کتاب را رونمایی و معرفی کنیم و هم اجراهایی از قطعات فرهاد داشته باشیم و آرتیستهایی را دعوت کنیم که دوستشان داریم و میدانیم از نظر فکری هم با فرهاد همسو هستند. البته که رونمایی و معرفی کتاب را از برنامه خارج کردیم.
برنامهریزیها انجام شد تا اورسی و داربست در غالب برنامهی آکسان رویداد را برگزار کنند. تبلیغات را شروع کردیم و استقبال هم خوب بود اما پس از یک روز افسانه عابدین، وکیل پوران گلفام با داریوش آذر و ماکان اشگواری که قرار بود در این رویداد آثار فرهاد را اجرا کنند تماس گرفت. برای آنها پیغامی از طرف خانم گلفام فرستاده و گفته بود حق ندارید قطعات فرهاد را اجرا کنید. پس از آن ما هم ایدهها و دلایل خودمان برای اجرای این رویداد را به خانم گلفام منتقل کردیم و قرار شد ایشان فکر کنند و به ما خبر بدهند.
افسانه عابدین (وکیل خانواده فرهاد): زمان احترام گذاشتن به قانون رسیده است
درست است که اثر هنری مال ملموس نیست اما برای توضیح واضح تر این طور مثال زدم. به هر حال هرگونه استفاده از آن منوط به اجازه از صاحب حق است. دوم اینکه پیدا کردن و به اطلاع رساندن و کسب اجازه به موکل کار آسانی بود. در نهایت دوستان اصرار بر امکان اجرا داشتند. این پیشنهاد را مطرح کردم شاید اگر ۵۰ درصد از عواید کنسرت از طرف زنده یاد فرهاد به یک خیریه که خانواده ایشان معرفی کنند تعلق بگیرد بتوان کاری کرد و تیم برگزاری هم پذیرفتند.
در نهایت ایشان تنها نسبت به اجرا آثار قبل انقلاب رضایت دادند که گویا آن آثاری که دوستان قصد اجرای آن را داشتند با مخالفت آهنگساز و شاعر محترم روبهرو شد که ما در اینجا به آن مساله ورود پیدا نمیکنیم .
فرصت خوبی است که در همین جا صراحتا اعلام شود به طور مشخص در خصوص کارهای زنده یاد فرهاد مهراد هرگونه استفاده از آثار ایشان اعم از بازخوانی و … بدون کسب اجازه و عقد قرارداد و یاد اخذ اجازه کتبی از خانواده فرهاد، توسط هر شخص و گروه و ارگانی نقض حق مولف محسوب شده و مورد پیگیری قضایی قرار خواهد گرفت.
قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان یک قانون مستقل در حمایت از حق مولف است که سال ۴۸ تصویب شده است. در حال حاضر ۵۰ سال از تصویب آن می گذرد وقت آن است به اجرای این قانون احترام گذاشته شود.
حسین عصاران: هرگونه اعتراضی حق صاحبان آثار است
از طریق فضای مجازی با خبر شدم که قرار است در گالری محسن بزرگداشتی برای سالگشت خاموشی فرهاد برگزار شود و در آن برخی از آثاری که این عزیز خوانندهی آنها بوده اجرا شود. با پیگیری مطلع شدم نوید اربابیان قرار است ترانهی جمعه با شعر شهیار قنبری و آهنگ اسفندیار منفردزاده را بازخوانی کند.
چرا که بیشک در صورت تحقق این اجرا، به رغم میل باطنی موکلین من و البته خود من، مجبور به پیگیری حقوقی موارد میشدیم. از آقای نوید اربابیان خواستم که این ترانه و یا هر ترانه ای که آقای منفردزاده و یا آقای قنبری جزو پدیدآورندگان آن هستند را بدون اجازه آنها اجرا نکنند. پس از آن هم با مسوول این برنامه، آقای سامان کرمپور صحبت کردم. مشخص بود دوستان برگزار کننده اهل موسیقی هستند و دغدغهی اجرای ترانههای با ارزش را دارند. با این دید من هم هیچ تمایلی نداشتم که کدورتی ایجاد شود.
حقوق مادی و معنوی هر اثری صرفا متعلق به پدیدآورندگان آن است و حقوق معنوی هم که طبق قانون، الی ابد غیر قابل انتقال است. در نهایت هم از لغو کل این برنامه که گویا بنا بوده بازاجرای چند ترانه دیگر از کارنامه خوانندگی فرهاد را هم شامل شود باخبر شدم.
ناگفته پیداست که آقایان منفردزاده و قنبری به عنوان دو هنرمند شناخته شدهی عرصهی ترانه ، نگاه مهربانانهای به کلیت کارورزان و هنرورزان عرصه موسیقی داشته و دارند، اما این حسن نظر، به هیچ عنوان نافی دغدغه آنها در زمینه رعایت حقوق مادی و معنوی آثارشان نخواهد بود. طبعا ما هیچکدام از اینکه اجازهی بازاجرای این ترانه به دست نیامد، خوشحال نیستیم.
اما اینکه همین رخداد بتواند تلنگری به جامعهی هنری باشد تا در دیدگاههایش برای رعایت بیقید و شرط حقوق مادی و معنوی هنرمندان پدیدآورندهی آثار بازنگری کند را به فال نیک میگیریم.
همچنان که به همین دوستان هم پیشنهاد دادم اگر قائل به برگزاری مراسمی در این زمینه هستند، به شرط کسب اجازه و تامین نظر این هنرمندان، برنامهریزی برای روز میلاد فرهاد انجام دهند تا این بار مراسمی با اجازه صاحبان آثار برگزار شود. در این صورت است که این قبیل مراسم و بزرگداشتها را میتوان به درستی کار فرهنگی و هنری نامید. قطعا در چنین حالتی خود این هنرمندان نیز پشتیبان برگزاری این دسته مراسم خواهند بود.
به نوشته سایت موسیقی ما، حسین عصاران در پاسخ به این سوال که با وجود پیگیری شما آیا بازهم نیاز به واکنشهای اینستاگرامی شهیار قنبری بود میگوید: از کیفیت واکنشهای ایشان خبر کاملی ندارم و چیزی هم ندیدم. اما قطعاً هرگونه اعتراضی حق ایشان است. من جسارتاً حتی با نفس سوال حضرتعالی هم زاویه دارم. از نظر من تا مادامی که حقوق هنرمندان در نظر گرفته نشده و رعایت نشده، هر اعتراضی هم که بشود، باز هم کم است.